top of page
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Udenhouts Blond

Flesjes blond.png

Een fris blond bier met een eigen karakter door het gebruik van mouten uit de regio. Dit zie je terug in de kleur, maar veel belangrijker nog: dit proef je! 


Dit bier is bijzonder doordat het gebrouwen is met Udenhoutse hop. Dat zorgt voor de frisse, licht bittere afdronk. Laag in alcohol, dus een echte dorstlesser. 

Beste koe... uh... paard van stal! Proost!

Etiket_Udenhouts_Blond.png

Op zoek naar de beste koe van stal

Met de roodbonte koe van zijn vader Jan 'Boerkes', netjes gewassen en geschoren, staart uitgekamd en zelf in zijn zondagse pak 
staat Piet Schapendonk (links) ietwat zenuwachtig klaar voor de prijsuitreiking van de veebeoordeling van de fok- en controlevereniging. 
Deze vereniging keurde tijdens een fokveedag omstreeks 1950 jaarlijks de koeien op uiterlijk: bouw, bespiering en uiervorm. De beste koeien werden beloond met een rozet of medaille. 
Op de foto is helaas niet te zien of de koe van Jan 'Boerkes' dat jaar in de prijzen viel. 

 

v.l.n.r.: Piet Schapendonk, onbekend, Jan van Laarhoven, onbekend, Toon van Gorkum, Jan van Gorkum, Jos van Gorkum

Met de roodbonte koe van zijn vader Jan 'Boerkes', netjes gewassen en geschoren, staart uitgekamd en zelf in zijn zondagse pak staat Piet Schapendonk (links) ietwat zenuwachtig klaar voor de prijsuitreiking van de veebeoordeling van de fok- en controlevereniging. Deze vereniging keurde tijdens een fokveedag omstreeks 1950 jaarlijks de koeien op uiterlijk: bouw, bespiering en uiervorm. De beste koeien werden beloond met een rozet of medaille. Op de foto is helaas niet te zien of de koe van Jan

De koeien staan in de grupstal op stro in de langgevelboerderij. Begin jaren '70 verhuizen de koeien naar een nieuw gebouwde ligboxstal en verblijft het jongvee nog in de boerderij. Na 2000 verhuist het laatste jongvee naar de jongveestal en heeft de stal aan huis een bestemming voor de bewoners gekregen.

Begin jaren zestig staan bij de eerste melkkar met elektromotor Jan en Mieke Schapendonk met hun zoon en schoondochter Piet en Toos. De foto is genomen achter de boerderij aan de Kreitenmolenstraat. Onderdelen van deze machine zijn nog altijd beschikbaar op de boerderij van kleinzoon Jan Schapendonk.

Piet Schapendonk poseert bij de nieuwe aanwinst: een nieuwe melkkar. Rond 1950 kwam elektriciteit beschikbaar. Op de foto is een melkkar ingericht met een elektrisch aangedreven melkmachine. Dit was de eerste stap naar volledig automatiseren van het melken van de koe. De foto is gemaakt achter het koetshuis aan de Kreitenmolenstraat.

Heden heeft de Jan Schapendonk nog steeds een kleine 100 koeien in bezit. Sinds augustus 2020 levert zijn veestapel gecertificeerd biologische melk. In dat zelfde jaar is Jan gestart met het vervaardigen van ijs. Onder de naam IJshoeve Uijlenborch draait Jan samen mijn zijn vrouw Annelieke zijn eigen ijs.

About & Subscribe
Blond logo.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page